Szótár

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb fogalmakat magyarázattal, mely ezen a területen érdekes lehet számodra.

A

Adatszolgáltatási kötelezettség
Az online számlaadat-szolgáltatás azt jelenti, hogy az érintett áfa adóalanyok, vagyis mindazon adózók, amelyek a NAV által megállapított adószámmal rendelkeznek, kötelesek számláikat a számlaadatok lezárását követően azonnal továbbítani az adóhatóság felé, beleértve a módosító, helyesbítő számlákat és az érvénytelenítő számlákat is. Tovább

Alanyi adómentesség
Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy a vállalkozó az értékesített terméke után nem számol fel a vevőnek adott számlában áfát, vagyis általános forgalmi adót, mely jelenleg Magyarországon 27%. A KATA-s vállalkozók nagy részének ez az adózási forma éri meg, hiszen az anyagi előnyök mellett ezzel egyszerűsödnek az adminisztratív teendők is.Tovább

AAE
Az adóügyi ellenőrző egység (AEE) biztosítja az adatkommunikációt a NAV szerverei és a fizetést elfogadó készülékek között

Á

ÁFA
Az ÁFA, vagyis az általános forgalmi adó a forgalmi adó egyik típusa. A modern gazdaságban állami jövedelmek jelentős forrása a társasági adó és a jövedelemadó mellett. A végfogyasztásra vetik ki, ezért megfizetésével elméletileg minden vásárló az elfogyasztott termék értékével arányosan járul hozzá a közteherviseléshez. A magyarországi áfa 27%-os. Tovább

B

Bankkártyaterminál
A bankkártyaterminál egy eszköz, amely lehetővé teszi a kereskedők számára a bankkártyás fizetések elfogadását. A terminál kapcsolódik a banki hálózathoz, hogy biztonságosan feldolgozza a tranzakciókat. Ez a rendszer gyors és kényelmes fizetési megoldást kínál, növelve az ügyfelek elégedettségét és a kereskedők forgalmát.

E

Egészségbiztosítási kártya (EP) kártya
Az egészségbiztosítási kártya (EP kártya) egy olyan cafeteria eszköz Magyarországon, amelyet a munkáltatók biztosítanak munkavállalóik számára egészségügyi szolgáltatások és termékek igénybevételéhez. Az EP kártyával a tulajdonosok fedezhetik orvosi vizsgálatok, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és egyéb egészségügyi kiadások költségeit. A kártya hozzájárul az egészségmegőrzéshez és a prevencióhoz, valamint támogatja a munkavállalók jólétét.

Egyszerűsített számlafunkció Az egyszerűsített számlafunkció egy olyan számlázási lehetőség, amely leegyszerűsíti és gyorsítja a számlázási folyamatot. Elsősorban kisebb összegű tranzakciókhoz használják, ahol kevesebb adat szükséges a számla kiállításához. Ez a funkció csökkenti az adminisztrációs terheket, mivel kevesebb adatbevitelre van szükség, és gyakran automatikusan generálja a szükséges adatokat, így időt és energiát takarít meg a vállalkozások számára.

e-nyugta
Az e-nyugta egy elektronikus bizonylat, amelyet a tranzakciók során állítanak ki és továbbítanak az ügyfelek részére. Ez az elektronikus bizonylat számos előnnyel jár, mint például az adminisztrációs költségek csökkentése, a környezeti terhelés csökkentése és a tranzakciók nyomon követésének könnyebbsége. Az e-nyugta lehetőséget biztosít az adatok digitális tárolására és könnyű hozzáférésére a későbbi felhasználás céljából.

É

Érintőképernyő
Az érintőképernyő egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül érintéssel interakcióba lépjenek egy kijelzővel. Az érintőképernyők széles körben elterjedtek okostelefonokban, táblagépekben, érintőpultokban és egyéb elektronikus eszközökben, mivel könnyű használatuk és interaktivitásuk révén elősegítik a felhasználói élményt.

Érintéses fizetés
Az érintéses fizetés egy olyan fizetési módszer, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy bankkártyájukat, okostelefonjukat vagy okos órájukat az érintőképernyőhöz érintve fizessenek, anélkül hogy fizikailag be kellene ütniük a PIN-kódot vagy aláírniuk kellene a tranzakciót. Ez a módszer gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a fizetési folyamatot mind a vásárlók, mind a kereskedők számára, miközben biztonságos és hatékony.

F

Felhőalapú szoftver
A felhőalapú szoftver olyan alkalmazás vagy szolgáltatás, amelyet az interneten keresztül érhetünk el, és adatainkat távoli szervereken tárolja és kezeli. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen eszközről, bármikor hozzáférjenek az alkalmazáshoz, csak internetkapcsolat és webböngésző szükséges hozzá. A felhőalapú szoftverek skálázhatóak és rugalmasak, és gyakran automatikus frissítéseket és biztonsági mentéseket biztosítanak, így kezelésük és karbantartásuk könnyebb és kevésbé költséges.

Felhasználói fiók
A felhasználói fiók egy személyes vagy szervezeti profil az online platformokon. Ezek a fiókok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz, tárolják az egyéni beállításaikat. A felhasználók általában egyedi felhasználónévvel és jelszóval jelentkeznek be a fiókjukba, és gyakran tartalmazhatnak további információkat, mint például az e-mail cím, a profilkép vagy a kapcsolattartási adatok.

H

Hordozható terminál
A hordozható terminál egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mobil formában végezzenek fizetéseket vagy egyéb tranzakciókat. Ezek az eszközök általában könnyűek és kompakt méretűek, és gyakran rendelkeznek beépített érintőképernyővel, bankkártyaolvasóval és egyéb fizetési funkciókkal. A hordozható terminálok lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy rugalmasan elfogadják a fizetéseket bármilyen helyszínen, például vásárokban, piacokon vagy külső eseményeken.

I

Integrált terminál
Az integrált terminál olyan fizetési eszköz, amely beépítve van a kereskedelmi szoftverekbe vagy rendszerekbe. Ez az eszköz lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy közvetlenül a pénztárgépen vagy egyéb számítógépes rendszeren keresztül fogadják el a fizetéseket, anélkül hogy különálló fizetési terminált kellene használniuk. Az integrált terminál általában nagyobb hatékonyságot és egyszerűséget nyújt a tranzakciók feldolgozásában, és lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy jobban kövessék nyomon az értékesítési adatokat és az ügyféltranzakciókat.

J

Jutalék költség
A jutalék költség az az összeg, amelyet egy szolgáltató felszámít egy tranzakció vagy szolgáltatás igénybevételeért. Ez a költség általában a fizetési folyamat során merül fel, és a kereskedőnek vagy szolgáltatónak kell fizetnie a szolgáltatásért vagy tranzakcióért. A jutalék költség nagysága változhat attól függően, hogy milyen típusú tranzakcióról van szó, és melyik fizetési mód vagy szolgáltató van érintett. Ez a költség gyakran magában foglalja az adott szolgáltatás vagy termék árát, valamint a szolgáltatónak fizetett díjat is.

Jutalék-kalkulátor
A jutalék-kalkulátor egy általunk fejlesztett eszköz, melynek segítségével térítésmentesen kiszámoljuk és összehasonlítjuk vállalkozásod számára a a jelenlegi fizetési szolgáltatód által felszámított jutalékot és költségeket, s azt, amit mi kínálunk.
A jutalék-kalkulátor segítséget nyújt neked a legkedvezőbb fizetési megoldás kiválasztásában, amely minimalizáld a jutalékot és maximalizálja az árrészt.

N

NTAK adatszolgáltatás
Az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatás egy kötelező rendszer Magyarországon, amelynek célja a turizmus átláthatóságának és fejlesztésének elősegítése. A szálláshelyek és vendéglátóhelyek valós idejű adatokat szolgáltatnak a központhoz, beleértve a foglalások és vendégforgalom adatait. Ez az adatszolgáltatás hozzájárul a pontosabb statisztikai elemzésekhez és hatékonyabb turisztikai stratégiák kialakításához.

O

Online pénztárgép
Az online pénztárgép egy olyan digitális eszköz, amely lehetővé teszi a kereskedők vagy vállalkozások számára, hogy elektronikus úton kezeljék az értékesítéseket és tranzakciókat. Ez a pénztárgép általában internetkapcsolaton keresztül működik, és lehetővé teszi a tranzakciók online feldolgozását, valamint azonnali hozzáférést biztosít az értékesítési adatokhoz és riportokhoz. Az online pénztárgépek gyakran tartalmaznak további funkciókat is, mint például az árukészletkezelés, a vásárlói adatok nyomon követése és a pénzügyi kimutatások generálása, így teljes körű megoldást kínálnak a kereskedőknek az értékesítési folyamatok kezelésére és optimalizálására.

P

POS terminál
A POS (Point of Sale) terminál egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a kereskedők számára a kártyás fizetések elfogadását. Ez a terminál összekapcsolódik a banki hálózattal, biztosítva a gyors és biztonságos tranzakciók lebonyolítását.

S

SZÉP-kártya
A SZÉP-kártya (Széchenyi Pihenőkártya) egy Magyarországon elterjedt cafeteria eszköz, amelyet a munkavállalók különböző juttatásokra használhatnak fel. Három alszámlája van: szálláshely, vendéglátás, és szabadidő, amelyeken a munkáltató adómentes juttatásokat biztosíthat. A kártyát több ezer elfogadóhelyen lehet használni, elősegítve a belföldi turizmus és a szolgáltatóipar támogatását.

T

Tranzakció
A tranzakció egy olyan esemény vagy folyamat, amely során értéket cserélnek két vagy több fél között. Ez az érték lehet pénz, áru vagy szolgáltatás. A tranzakció során általában két fél vesz részt: az egyik fél átadja az értéket, míg a másik fél fogadja azt. Példák tranzakciókra lehetnek vásárlások, eladások, pénzátutalások, szerződéskötések stb. A tranzakciók általában biztonságosan és hatékonyan zajlanak le, és résztvevőik közötti kötelezettségeket hoznak létre vagy szüntetnek meg.

Még több ehhez hasonló hír